Medeon Blogg

Medeonbolagat Brillianze lanserar världens första fallskydd för rollatorer

Rollatorn uppfanns i Sverige på 1970-talet och säkerheten har inte förbättrats nämnvärt sedan dess. Nu lanserar Medeonbolaget Brillianze världens första fallskydd, RolloGuard, som automatiskt bromsar rollatorn inom några få centimeter om rollatorn snabbt åker ifrån användaren.

Patrik Zander grundade Brillianze tillsammans med sin pappa Sten-Thore Zander som var urmakare och upphovsman till innovationen.

Mångsidig
– När jag berättar om uppfinningen blir folk ofta förvånade att ingen har kommit på detta tidigare, det som egentligen är ganska enkelt men genialt! Det fina med uppfinningen är att den är oerhört mångsidig. Den kan användas på allt från små fiskerullar till stora godstågsvagnar, säger Patrik Zander, vd för bolaget.

Fallskyddet RolloGuard är helt mekaniskt och stoppar rollatorn efter två tiondels sekunder, det vill säga när den hunnit endast några få centimeter, om den skenar. Fallskyddet monteras i rollatorns hjul och förändrar i övrigt inte hur rollatorn tillverkas eller certifieras. Dagens rollatorer har manuella bromsar men ingen säkerhetsbroms som automatiskt stoppar rollatorn om den exempelvis glider undan när brukaren sätter sig.

Sten-Thore Zander utvecklade först en produkt som förhindrar trassel på fiskerullar, vilken Brillianze försökte marknadsföra. Intresset var stort från sportfiskebranschen men det var svårare att locka externa investerare med bolagets affärsidé.

Patrik Zander har sedan dess använt samma teknikplattform för att ta fram en säkerhetsbroms till rollatorer, vilken nu lanseras. Via säljbolaget Rolloguard marknadsför han både bromsen separat samt som kompletta hjul.

Branschintresse
– Vår innovation är ny och helt unik. Rollatortillverkarna Sunrise Medical och Invacare, som är den största producenten i världen, är mycket intresserade av produkten och hjulet är godkänt att användas på rollatorer av det danska märket Mobilex där ett samarbete är inlett, säger han.

Patrik Zander uppskattar att ha tillgång till Medeons nätverk. Här finns den breda kunskap inom medicinteknik och patent som han behöver för att kunna utveckla produkterna och företaget.

– Jag har bland annat i vårt första kritiska skede fått hjälp av konsulter från patentbolaget AWA, som är partner till Medeon, att undersöka om vår teknik var unik samt skriva våra första patentansökningar, säger han.

Patrik Zanders målbild är att fallskyddet blir standard att använda på rollatorer inom fem till tio år. För att komma dit bedömer han att det krävs mycket arbete för att påverka och upplysa sjukvård, fysioterapeuter, myndigheter och försäkringsbolag om fördelarna med produkten.

– Sverige är det rollatortätaste landet i världen. Här läggs många miljarder kronor på att allmänt förebygga fallolyckor. Fall med rollatorer är ett stort samhällsproblem som man tills nu varit tvingade att acceptera, säger han.

RolloGuard finns i dag ute i sjukvården för att ge Brillianze återkoppling på behov och funktion. RolloGuard har visat sig vara överraskande bra och ger till exempel de som tidigare är tvingade att använda gåstativ – då de har för dålig balans för en traditionell rollator – bättre rehabilitering och stöd med RolloGuard.

Bolaget kommer ta in runt tio miljoner kronor i externt kapital i höst för att få igång försäljningen av fallskyddet och påbörja vägen mot tryggare mobilitet för våra äldre.

Andra möjliga användningsområden för fallskyddet är i princip allt som måste bromsas då accelerationen ökar väldigt snabbt. Ett exempel är hissar, och ett annat är personlig säkerhetsutrustning.

– Bromsen kan användas som fallskydd vid ställningsarbeten. Vår teknik reagerar mycket snabbare än de som används i dag, säger Patrik Zander.

Medeon är en viktig life science-nod med sin centrala placering och specifika nätverk som erbjuder en av Öresundsregionens bästa tillväxtmiljöer för företagande och främjar utbytet mellan akademi, det offentliga och näringslivet.

Catrine Pauckstadt
Communications Manager