Medeon Blogg

Hemsjukvården ska bli mer säker och hemtrevlig

Oconeo är ett av Medeons inkubatorbolag, och företaget fokuserar på att göra hemsjukvården bättre för både personal och patient. Bolaget har utvecklat två produkter som är de första i raden av lösningar på liknande problem: det är en ergonomisk kudde och en liten bärbar, hygienisk arbetsbelysning.

– Alla hem ser olika ut medan miljön på sjukhus är standardiserad, anpassad för bra arbetsmiljö och för att vara steril. Jag har jobbat framför allt med belysning som är en av de viktigaste faktorerna för att kunna ge god vård. På initiativ av AFA Försäkring startades ett projekt som drevs av Lunds universitet. Jag deltog som designer och bestämde mig för att resultaten var så bra att jag ville fortsätta utveckla och kommersialisera dem, säger Emilia Persson Bancos, företagets grundare och vd.

Böjlig bärbar lampa

Emilia Persson Bancos har tagit fram en prototyp av en bärbar lampa som är enkel att använda. Den kan bäras av vårdpersonal, fästas på valfri yta nära patienten eller direkt på patientens kropp och har ett halvmeter långt rörligt skaft som är anpassningsbart för de allra flesta vårdmoment. Den tål att sprayas med desinfektionsmedel och tar liten plats i väskan.

– Bra belysning är ofta svår att få till i hemmiljö, samtidigt som korrekt ljus är en kritisk faktor för att kunna ge rätt bedömning eller vård. Det är viktig vid exempelvis byte av kateter och vid blodprov. Prototypen är testad inom Landskrona hemsjukvård, och det var deras engagemang och feedback som gjorde att jag ville starta bolaget och jobba vidare med produkter som ska lösa liknande problem. I dag finns inte liknande lösningar på marknaden.

Dagens norm är att inrätta hemsjukvården med sjukhussäng och liknande som behövs för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjlig för personalen, säger Emilia Persson Bancos och fortsätter:

Mindre påverkad hemmiljö

– Men samtidigt ser alla hem olika ut. Belysningen brister ofta, och framförallt skulle patienterna må mycket bättre om hemmet fick fortsätta att vara trevligt och ombonat. Man mår ju bättre av att ha ett normalt och trevligt hem, inte vara ett mellanting mellan sjukhus och hem.

Projektet startades som ett resultat av en oro kring de ökande sjukskrivningarna bland hemvårdspersonal och för att behålla en god patientsäkerhet.

– När jag hade startat företaget fick jag rådet av Almi att söka till Medeon för att få stöd inom affärsutveckling. Jag trivs jättebra här, man är absolut mer än bara ett “bolag”. De har hjälpt mig väldigt mycket på kort tid och har en fin bredd på sitt stöd, säger Emilia Persson Bancos.

Medeon är en viktig life science-nod med sin centrala placering och specifika nätverk som erbjuder en av Öresundsregionens bästa tillväxtmiljöer för företagande och främjar utbytet mellan akademi, det offentliga och näringslivet.

Catrine Pauckstadt
Communications Manager