Medeon Blogg

Galenica fortsätter att växa

Medeonbolaget Galenica expanderar och har som första bolag flyttat in i Medeons nya hus, med sina kontor och konferenslokaler. Sedan bolaget startades av två personer för 21 år sedan har de kunnat utvecklas inom Medeons väggar till dagens 81 anställda.

I slutet av 1990-talet tog Ronnie Wallin och Henri Hansson steget från säkra anställningar till att starta bolaget Galenica på Medeon. De hade under sina år på olika läkemedelsbolag hittat en nisch där det ofta saknades resurser och kompetens. Det var inom ”galenik”, det vill säga läkemedels sammansättning och framställning. Galenik är alltså kunskapen om bland annat hur ett läkemedel ska formuleras – som exempelvis tablett, kapsel eller salva – för att så effektivt som möjligt transportera den aktiva läkemedelssubstansen med rätt koncentration till rätt ställe i kroppen.

– Vi hade viljan och kompetensen men var kanske lite vilsna vad gäller företagandet. I detta hade Medeon och dess organisation stor betydelse för oss. Här fanns en tydlig och bra infrastruktur som stöttade entreprenörer i att starta och hålla igång bolag. Och det betydde enormt mycket för oss att de marknadsförde oss och vår verksamhet när de åkte runt och presenterade Medeonbolagen, säger bolagets vd Ronnie Wallin.

Bolaget gick bra. Redan från början sålde de sina kontraktsforskningstjänster inom läkemedelsberedning till kunder.

– Men sedan dess har bolaget utvecklats extremt mycket. Bolagets verksamhet och kvalitetssystem har anpassats och kompletterats efter kunderna behov, säger han.

Efter något år kom en ny delägare in i bolaget och därmed kunde ett välutrustat laboratorium byggas upp. Bolaget implementerade olika kvalitetssystem och renhetsklasser, och fick år 2003 GMP-godkännande av Läkemedelsverket att få producera material som ska användas vid läkemedelsstudier på människor. Efter ytterligare några år fick deras verksamhet ett ben till att stå på genom att de började utveckla egna produkter.

– Vi kunde lansera vårt första egna läkemedel, Ovixan, 2012. Då hade vi i egen regi och med egna medel lyckats driva projektet fram till och med klinisk fas 3 samt registrering, säger Ronnie Wallin.

Nu har Galenica fått större plats för sin verksamhet genom att flytta in i det nybyggda huset på Medeon med alla sina kontor och konferensrum. Laboratorier och produktion är kvar i de gamla lokalerna.

– Jag är supernöjd. Vi har de två översta våningsplanen och de är väldigt fina och funktionella. Tyvärr har vi inte kunnat ha någon stor invigning för kunder och partners men vi har haft ett lite mindre och corona-anpassat firande.

Bolaget har nu 81 anställda. Knappt häften av dagens omsättning kommer från kontraktforskningsuppdrag och resten från de egna produkterna, uppger Ronnie Wallin.

– Under hela tiden har den totala omsättningen i genomsnitt ökat med runt 20 procent per år. Och framtiden ser hur bra ut som helst. Vi har nya lanseringar att se fram emot, en bra kundbas och flera egna produktutvecklingar, säger han och fortsätter:

– Det har varit annorlunda det senaste året och då har vi försökt att anpassa oss. Jag tycker vi har tagit oss igenom denna ganska tuffa period på ett bra sätt och det ser ut som att våra kunder är fortsatt finansiellt uthålliga.

Medeon är en viktig life science-nod med sin centrala placering och specifika nätverk som erbjuder en av Öresundsregionens bästa tillväxtmiljöer för företagande och främjar utbytet mellan akademi, det offentliga och näringslivet.

Catrine Pauckstadt
Communications Manager